У Рівному члени польських організацій насмажили понад 500 пончиків
Понад 500 пончиків насмажили 27 лютого члени польських організацій із Рівного та Здолбунова. Більшість із них передали в реабілітаційний центр для військових «Recovery» в Рівному. Захід із нагоди святкування поляками Масного четверга організував Українсько-польський союз імені Томаша Падури.
Майстерклас зі смаження пончиків та хрустів традиційно відбувся на спеціалізованій кухні Рівненського професійного училища ресторанного сервісу та торгівлі, яке щороку гостинно приймає польську спільноту у своїх стінах.
У ньому взяли участь представники Товариства польської культури на Рівненщині імені Владислава Реймонта, Товариства польської культури Здолбунівщини, Культурно-просвітницького центру імені Томаша-Оскара Сосновського і, звичайно, Українсько-польського союзу імені Томаша Падури в Рівному.
Члени польських організації зустрілися разом, щоб побити рекорд, вставлений торік (у 2024 насмажили 400 пончиків), провести разом час та долучитися до доброї справи – почастувати військових, що відновлюють здоров’я після поранень, традиційними польськими ласощами.
Подія розпочалася коротким екскурсом в історію походження польського звичаю поїдання смаколиків у Масний четвер.
Після теорії перейшли до практики. Пончики смажили всі – від найменших до найстарших. Досвідчені кухарки ділилися рецептурою та технологією створення пончиків. Для багатьох підлітків це був перший кулінарний досвід.
«Найважливіше те, що це добра нагода для зустрічі місцевих поляків, культивування традицій та передачі їх наступним поколінням», – каже Тамара Грицак, яка три роки поспіль координує проєкт пончикування в Українсько-польському союзі імені Томаша Падури.
Захід уже традиційно відбувся завдяки фінансовій підтримці Генерального консульства РП у Луцьку та слугував приводом для зустрічі поляків із Рівного та Здолбунова, інтеграції поколінь та збереження традицій.
Мар’яна Якобчук,
Українсько-польський союз імені Томаша Падури в Рівному
This post is also available in: Polish